ВНЖ в Словенії

Законодавство з ВНЖ в Словенії схильне до постійних змін,
наступні з яких очікуються з 1 вересня 2015 року.

ОТРИМАННЯ ВНЖ НА ПІДСТАВІ ВІДКРИТТЯ ЮР. ОСОБИ
Найпростіший спосіб отримання ВНЖ в Словенії – через реєстрацію
юридичної особи. При цьому розмір статутного капіталу компанії,
створення якої дає право на ВНЖ, порівняно невеликий – мінімум
€ 7500 (за новим законом, що набуває чинності з 1 вересня 2015 р – 10 000 євро).

Отримання ВНЖ відбувається на підставі відкриття компанії на території
країни, працевлаштування в даній компанії та оплати податків з
мінімальної заробітної плати, яка становить € 852. На кожного
головного заявника загальні податки на місяць становлять € 432,5. Це
обов’язкові умови. Головним документом в пакеті, який подається на
отримання ВНЖ, є дозвіл на роботу.
Отримати ВНЖ можуть 2 людини від однієї юридичної особи (при обліку
інвестування в економіку Словенії € 22 500). Вид на проживання
отримує директор і основний власник з часткою участі в організації
юридичної особи не менше 51%.
Генеральним директором компанії може бути не один, а кілька
співвласників фірми. Закони Словенії не обмежують кількість
директорів, але від однієї компанії на ВНЖ претендувати може тільки два
людини разом зі своїми сім’ями, куди входять неповнолітні діти
і чоловік / дружина.

ВАРТІСТЬ І ТЕРМІНИ ВІДКРИТТЯ юр.лица

Щоб зареєструвати юрособу, потрібно близько 14 днів. Швидкий спосіб
отримання ВНЖ на цій підставі займає близько трьох-чотирьох місяців.
При цьому потрібно придбати на свою словенську компанію майно,
припустимо, нерухомість, на суму не менше € 22 500 (за новим законом
буде мінятися). Другий варіант реєстрації покупок не вимагає. Потрібно просто
дочекатися, коли компанії виповниться півроку, і тоді з’явиться
можливість отримати ВНЖ. Заява розглядатимуть близько трьох
місяців.

ПРОДОВЖЕННЯ ВНЖ.

Для продовження ВНЖ фірма іноземця за підсумками року має показувати
позитивний баланс. Законодавчо встановлено, що за кожен рік
роботи підприємства, за який іноземці отримують і продовжують ВНЖ,
воно повинно виконати одну з двох умов: 1) придбати активів на
суму не менше € 10000 2) заробити дві мінімальні заробітні плати в
Словенії, а саме € 1700. Більшість клієнтів користуються останнім
варіантом. Показують цей прибуток і чесно платять з неї податок близько
€ 280.

ВИТРАТИ НА ЮР. ОСОБА

Показати «плюсову» діяльність юрособи легко. Можна дати своїй
компанії фінансовий займ, і на кінець року скласти додаткове
угода, що частина цієї позики є неповоротною, вона
автоматично стає прибутком підприємства по балансу, і фірма
стає прибутковою.
Зазвичай, фінансовим управлінням компанії власник не займається, так
як юридична особа реєструється безпосередньо для покупки
нерухомості. Для бухгалтерського обслуговування компанії залучається
незалежна бухгалтерська (аудиторська) фірма.
Щомісяця послуги такої фірми обходяться в € 100 – € 150. Реальною роботи
від юр.лица держава не вимагає. Це яскраво ілюструє відсутність
вимог до мінімальної кількості співробітників в організації.
Досить одного генерального директора, який і є
заявником на ВНЖ. Головне – вчасно здавати фінансову
звітність та сплачувати податки.

Отримати ВНЖ можуть 2 людини від однієї юридичної особи (при обліку
інвестування в економіку Словенії € 22 500). Вид на проживання
отримує директор і основний власник з часткою участі в організації
юридичної особи не менше 51%.
Генеральним директором компанії може бути не один, а кілька
співвласників фірми. Закони Словенії не обмежують кількість
директорів, але від однієї компанії на ВНЖ претендувати може тільки два
людини разом зі своїми сім’ями, куди входять неповнолітні діти
і чоловік / дружина.

У Словенії за законом не вимагається проживання більше 185 днів у році, в
відміну від більшості інших країн Європи, які також
надають дозвіл на проживання. Досить з’явитися в країні всього
на 1 день. І друге – через п’ять років після продовження ВНЖ, можна подати
на ПМЖ без здачі словенської мови.

ПАКЕТ ДОКУМЕНТІВ НА ВНЖ
• Документи підтверджують існування зареєстрованого
підприємство на території Словенії (підготовлені словенським юристом)
• Чинний закордонний паспорт
• 2 фотографії (кольорові, розмір 3,5х4,5 см, строгий анфас)
• Дозвіл на роботу
• Заповнена та власноруч підписана Заявником анкета на
бланку консульства Словенії
• Ксерокопія загальногромадянського паспорта (1-а сторінка, сторінка з реєстрацією)
• Довідка про несудимість за місцем проживання не старше 6 місяців.

Підготовлений адвокатом пакет документів подається в консульство
Словенії на території України. Це
необхідно зробити особисто засновникам юридичної особи. З моменту
подачі документів на отримання ВНЖ в консульстві і до моменту самого
отримання в’їжджати на територію Словенії заборонено.
ЗМІНИ В процедура отримання ВНЖ У 2015 р

Раніше від однієї компанії на ВНЖ претендувати могли дві людини разом
зі своїми сім’ями, куди входять неповнолітні діти та
чоловік / дружина. При цьому подавати на ВНЖ друга половинка або діти
могли відразу ж після отримання документа основним претендентом.

З 1 січня 2015 ВНЖ за статусом возз’єднання сім’ї можна
запитувати тільки через один рік після отримання документа основним
заявником.

Друге важливе зміна стосується процедури отримання дозволу на
роботу. Раніше воно видавалося на біржі праці. Тепер же іноземці
можуть подавати документи безпосередньо в місцевий муніципалітет. І там вони
одночасно отримують і дозвіл на роботу, і дозвіл на
проживання. Це правило почне застосовуватися з 1 вересня 2015 року.